Kuuluiko jyrähdys ja laitteet pimeni? Ukkosen aiheuttama ylijännite rikkoo vuosittain tuhansia kodin sähkölaitteita. Yleisimmin ukkosen isku vaurioittaa ylijännitteelle herkkiä elektroniikkalaitteita ja tietoverkkoon kytkettyjä laitteita, esim. modeemeja.
Jos salama iskee rakennukseen, jota ei ole maadoitettu, kulkeutuu salamavirta rakenteiden läpi. Tällöin seurauksena voi olla tulipalo tai ihmisten loukkaantuminen rakennuksen sisällä.
Finanssialan Keskusliiton mukaan myrsky- ja ukkosvahinkoja korvataan koti- ja metsävakuutuksista miljoonilla euroilla vuosittain. Vahingoilta kannattaakin suojautua etukäteen.
Sähköinen suojautuminen ukkoselta
Sähköinen suojautuminen ukkoselta merkitsee sähkölaitteiden suojaamista salamaniskun vaikutuksilta. Jos salama iskee sähköjohtoon tai sen lähistölle, siitä aiheutuva ylijännite saattaa kulkeutua sähkö- ja puhelinilmalankoja pitkin jopa useita kilometrejä. Lähestyvää ukkosta ei välttämättä ehdi edes huomata, kun ylijännite iskeekin jo modeemiin. Sähkölaitteiden vahingoittumiseen syynä onkin yleisimmin sähkö- tai puhelinverkkojen kautta tuleva ylijännite, kuin rakennukseen osuva salama. Sähköinen suojautuminen suojaa laitteita myös kauempaa kulkeutuvilta ylijännitteiltä.
Yksittäisen laitteen suojaus on helpointa suorittaa irrottamalla sähkölaite sähköverkosta mikäli se on mahdollista. Yksittäiselle pistorasialle saadaan lisäsuojaa myös esimerkiksi ylijännitesuojatulla jatkopistorasialla. Suojattavien pistorasioiden täytyy kuitenkin olla maadoitettuja, muuten lisätystä suojauksesta ei ole välttämättä mitään hyötyä. Jos pistorasiat ovat maadoittamattomia, niiden maadoittaminenkin lisää suojausta. Tehokkaampi suojaus saadaan aikaan asentamalla rakennuksen sähkökeskukseen oma ylijännitesuojaus.
Rakennuksen ukkossuojaus
Rakennuksen ukkossuojaus perustuu siihen, ettei iskun kohteeksi joutumista voida estää, mutta iskun osuessa salamavirta pyritään johtamaan turvallisesti maahan. Tähän tarkoitukseen tarvitaan rakennuksen katolle ukkosenjohdatin, joka ’houkuttelee’ lähelle iskevän salaman. Ukkosenjohdatin suojaa sähkölaitteita salaman iskiessä rakennukseen, mutta se ei suojaa laitteita sähkö- tai puhelinverkon kautta tulevilta ylijännitteiltä.
Vuoden 2012 jälkeen rakennettujen talojen sähköasennuksia koskeva standardi edellyttää ilmajohtoja sisältävien muuntopiirien sähköliittymien varustamista ylijännitesuojilla. Myös vanhempien rakennuksien sähkökeskus voidaan jälkikäteen suojata.